Rolnictwo to obszar znany na całym świecie, każdy wie czym się zajmuje i jak długo funkcjonuje na świecie. Można powiedzieć, że odkąd ludzie zaczęli czerpać korzyści z darów natury – zaczęło się rolnictwo. Bowiem trzeba było darzyć środowisko szczególnym traktowaniem, aby to odwdzięczyło się danymi bogactwami.
Współczesne rolnictwo idzie z duchem czasu. Musi radzić sobie z niesprzyjającymi warunkami i niedogodnościami, które czekają w codziennym świecie (np. klimat, pogoda, rodzaj gleby).
W rolnictwie należy zadbać o to, aby posiadać najnowsze urządzenia np. traktory, kombajny czy pługi rolnicze.
Oto dowody na to, że rolnictwo nie stoi w miejscu, ale stale dąży do rozrostu: Pierwszy dowód: Naukowcy z Kataru we współpracy z tutejszymi rolnikami udowodnili, że nie ma rzeczy niemożliwych. Opracowali metodę, dzięki której można uprawiać ponad połowę warzyw, które są dostępne w takim regionie. Jak wiadomo Katar charakteryzuje się pustynnymi terenami.
W jaki więc sposób dokonać upraw? Otóż wszystko polega na metodzie, latach prób i błędów. Okazuje się jednak, że ta metoda ma rację bytu i rzeczywiście działa; Drugi dowód: Rolnik z Burkina udowodnił młodszym i starszym pokoleniom, że pustynia nie jest ograniczeniem. Był wówczas przekonany, że można na niej uprawiać jakieś rośliny, owoce, czy warzywa i to udowodnił.
Brak wody, niesprzyjająca gleba – nic nie było przeszkodzą. Niestety nie do końca znane są metody, którymi się posługiwał; Trzeci dowód: Wiadomo bowiem, że żywność ekologiczna jest obecnie bardzo ,,trendy’’ i coraz więcej osób korzysta z takich rozwiązań. Niestety okazuje się, że przepisy, które generują rolnictwo ekologiczne nie ograniczają stosowania pestycydów.
Warto zastanowić się więc, czy jedząc eco-food mamy rzeczywiście do czynienia z ekologią w stu procentach. Z pewnością pomysłów będzie jeszcze więcej. Dobrze, gdyby były realizowane w zgodzie z naturą.